
Husdyrfag
-
I vitenskapshistorisk arkiv ligger utstillingskataloger fra 1860 til 1980. Her ligger også stambøker for storfe på gårdsbruket, samt Tidsskriftet Kraftfôrnytt 1960 – 1975 og arkivet til Norsk Fôrkonservering.
Her ligger også arkivet fra Statens sauavlsgard Hodne på Rennesøy, samt arkivet til Genressurser husdyr på 1990- tallet fram til starten av 2000-tallet. Her finner du også en omfattende lysbildesamling, som er brukt i undervisningen i arkivet til husdyrbruk.
-
Arkiv husdyrbruk omfatter i det alt vesentlige bildemateriale. En del av bildematerialet er knyttet til undervisningen på NMBU/NLH i husdyrbruk. Andre deler av bildemateriale er knyttet til ulike sider av norsk husdyrbruk der fagpersoner knyttet til nåværende NMBU har spilt en sentral rolle.
Det foreligger ikke skriftlig dokumentasjon på hvem som har samlet inn materialet. Boks 1-3 omfatter lysbildesamlinger fra tidligere professor Samson Berge som har vært brukt i forelesninger og annen faglig virksomhet ved Norges Landbrukshøgskole.
Den faglige gjennomgang av materialet er høsten 2023 foretatt av tidligere professor Odd Magne Harstad og tidligere professor Torstein Steine. Per Harald Grue har deltatt i gjennomgangen.
-
Dette er et samlet arkiv knyttet til organisasjonen Norsk Fôrkonservering som over en lang tidsperiode hadde ansvar for å drive og finansiere forskning knyttet til husdyrfôr i Norge.
Det finansielle grunnlaget for virksomheten var en frivillig avgift på konserveringsmidler som produsenter og omsettere betalte inn til NOFO. Avgiften ble innført på 1930-tallet og ble da pålagt AIV-væske som ble brukt til å konservere gras, som ble lagt i silo for bruk til husdyr. Formålet med avgiften var å finansiere husdyrforskning. Foreningens virksomhet ble derfor drevet i nært samarbeid med Norges Landbrukshøgskole
Arkivet er ordnet og avlevert ved avviklingen av Norsk Fôrkonservering. Det er rent teknisk gjennomgått og ferdig nummerert av Per Harald Grue i 2022. Arkivet omfatter 65 bokser. Boksene er nummerert 11-75. -
Arkivet omfatter kataloger for husdyrutstillinger i Norge fra 1860-åra og fram til 1980. Arkivet er kronologisk ordnet etter fylke og er delvis ordnet og arkivert av statskonsulentene i husdyrbruk, som hadde ansvaret for å arrangere utstillingene og administrere virksomheten i mer enn 100 år.
Utstillingsvirksomheten var en viktig del av arbeidet med å modernisere og gjøre norsk husdyrbruk mer produktivt. Her ble husdyr av begge kjønn premiert med utgangspunkt i en samlet vurdering av enkeltindividenes egenskaper. Det var delvis en eksteriørmessig bedømmelse og delvis en bedømmelse basert på hva det enkelte dyr kunne vise til av produksjon.
Denne samlingen er unik da den antas å være nesten fullstendig for alle husdyrutstillinger i Norge for en periode på vel 100 år.
I utstillingskatalogene er det opplysninger om dyras navn, eiernes navn, produksjon osv. Det er mange opplysninger som omfatter forhold langt utover det landbruksfaglige.
Det er en del av katalogene som finnes i dubletter i arkivet. I en del av katalogene er det påført tilleggsopplysninger om premiering, poengsummer mv. Det er også lagt ved en del tilleggsmateriale som utklipp fra aviser der utstillingene er omtalt.
Arkivet omfatter 209 bokser. Av disse er fem bokser (boks 205-209) materiale knyttet til stambøker og administrasjon av avlsvirksomheten.
Arkivet er høsten 2023 teknisk ordnet av Per Harald Grue og lagt i nye esker. Katalogene er ordnet kronologisk, men innenfor hvert år er ikke katalogene lagt i rekkefølge
-
Arkivets boks 1-5 omfatter originale stambøker for svin og storfe knyttet til Gårdsbruket på Norges Landbrukshøgskole for perioden 1917-75, Boks 6 omfatter materiale om brenntorvproduksjonen ved NLH der brenntorv ble brukt som energikilde i sentralvarmeanlegget i Urbygningen.
Boks 7-12 omfatter historisk forelesningsmateriale. Hoveddelen av dette materiale er håndskrevne forelesningsavskrifter som studentene Knut Vik, Olaf Øfsti og Olav Skard enten har utarbeidet eller brukt. Videre er det trykte bøker som Martinius Ringsby har brukt.
Knut Viks materiale er arkivert i boks 7 og 8. Knut Vik (1881-1970) var født i Glåmos ved Røros. Han studerte ved NLH 1907-1909 og ble uteksaminert med meget gode karakterer. Han var professor i plantekultur ved NLH 1921-51.
Olav Skard (1881-1965) var født i Gausdal. Han var student ved NLH 1902-1904. Han var professor i fruktdyrking ved NLH 1934-1951. Han har brukt bok nr. 1 i boks 11.
Martinius Ringsby (1858-1912) var født i Rødenes i Østfold. Han var student ved NLH 1879-1882. I sin yrkestid var han bestyrer ved Stange meieri og er kjent for å introdusere og produsere nøkkelost i Norge. Hans bøker er nr. 2 i boks 11 og to bøker i boks 12.
Olaf Øfstis (f. 1899) forelesninger er arkivert i boks 9 og 10. Olaf Øfsti var født i Stjørdal og var student 1924-27 og ble utdannet som jordskiftekandidat. Han arbeidet det meste av sitt liv i Jordskifteverket og avsluttet sitt yrkesliv som jordskifteoverdommer i Trøndelag.
Arkivet er ordnet av Per Harald Grue i 2021-2023 i 12 esker.
-
Tidsskriftet Kraftfôrnytt ble gitt ut som et gratistidsskrift av den ikke-samvirkeeide kraftfôrindustrien. Tidsskriftet ble sendt ut til alle norske bønder. Dette arkivet består av to bokser som dekker perioden 1960-75.
Arkivet er ordnet i 2021 av Per Harald Grue. -
Arkivet omfatter materiale fra i perioden 1911-45 fordelt på fire bokser. Arkivet er teknisk ordnet i 2021-23 av Per Harald Grue.
-
Arkivet omfatter materiale fra perioden arbeidet med genressurser husdyr ble administrert av Norsk Landbruksmuseum på 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet.
Arkivet er teknisk ordnet i 2021 av Per Harald Grue.
Husdyrfag omfattet i 1959 virksomheten på følgende institutter ved NLH: Avls- og raselære, Fjørfe- og pelsdyravl og Husdyrernæring og fôringslære. Seinere er birøkt og akvakultur kommet inn. Fagområdet omfatter også virksomheten i Akvaforsk som i dag er organisert i Nofima.
Husdyrfag - Publikasjoner
-
Husdyrfag på DigitaltMuseum
Det finnes mange bilder knyttet til fagområdet Husdyr på Digitalt museum.
-
Forelesningspublikasjoner på NMBU.Brage
NMBUs åpne institusjonelle vitenarkiv. Her ligger ca. 1000 artikler/forelesingshefter digitalisert under fanen Historiske publikasjoner. Her er det en god søkefunksjon: Søk på: årstall, forfatter, emneord eller tidsskrift.
-
Meldinger fra Norges Landbrukshøgskole
Serien Meldinger fra Norges Landbrukshøgskole publiserte store deler av forskningen ved institusjonen fra 1920 til 1990. Denne serien er ikke digitalisert med unntak av enkelte tilfeldige publikasjoner. Serien vil digitaliseres etter hvert og gjøres tilgjengelig på denne hjemmesida.
-
NOFO AS : Norsk Fôrkonservering 50 år 1932 - 1982
I anledning av 50 års virksomhet i NOFO, har Knut Pesthegge fått i oppdrag å skrive en beretning. Her får vi en god innføring i ensileringens og halmbehandlingens historie i Norge. Pesthegge har også fått fram de viktigste årsakene til at ensileringen har fått stort omfang i Norge.
-
Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap 2005: Fra veterinærlære til biovitenskap. Husdyrfaget ved Norges Landbrukshøgskole 1859 – 2004
Boka gir et innsyn i både undervisning og forskning innen husdyrfaget fra 1859 og fram til 2004. Forfatterne er: Ola Syrstad, Nils Kolstad, Nils Standal, Trygve Gedrem, Toralv Matre, Åsmund Ekern, Knut Hove og Anders Skrede. Erik Kjøs og Ole Storlien har sett dette utenfra.